Klinikdrift / Den bedste investering

Den bedste investering, du kan foretage i din klinik

Af Jesper Hollensberg

 
Få hjælp til klinikdrift af revisoren
”Gør det, du er bedst til – det gør vi”
 
Kan du huske dette slogan fra Danske Bank for nogen år siden? Selvom Danske Bank måske ikke længere har det allerbedste ry, er sloganet godt nok.
 
De fleste nye iværksættere tror, de skal klare alting selv. Jeg har talt med rigtig mange studerende eller nyuddannede behandlere, som næsten ikke kan overskue at starte klinik. For hvad med skatten, regnskaberne, fakturering, registrering af virksomhed, osv.? Opgaver, som er nye og fremmede for de fleste af os.
 
Men tag det bare helt roligt. Efter min bedste overbevisning er det slet ikke opgaver, du selv skal tage dig af. Som behandler skal du først og fremmest fokusere på at levere en god terapi eller behandling, samtidig med at du tegner klinikkens ansigt udadtil. De fleste andre opgaver bør du få hjælp til – før eller siden.
 
Derfor kan jeg heller ikke råde dig kraftigt nok til at finde en god revisor. Det er måske den allerbedste investering, du kan foretage i din forretning.

Revisoren hjalp os i gang med Heilpraktikerskolen

Da jeg og min hustru Anna Iben i 2006 overtog Heilpraktikerskolen, var jeg selv på mit sidste år på heilpraktikeruddannelsen. Samtidig arbejdede jeg fire dage om ugen som projektleder i en international IT-virksomhed. Anna Iben var i gang med sidste år af sin lægeuddannelse.
 
Med de kompetencer mente vi nok, at vi kunne drive Heilpraktikerskolen på forsvarlig vis. (Senere fandt vi ud af, at der skulle mere til, men det er en anden historie.) Dog viste ingen af os noget som helst om at drive egen virksomhed. Det første, vi gjorde, var derfor at tage et møde med en revisor. Han klarede alt omkring stiftelse af virksomhed. Han lærte os, hvordan vores fakturaer skulle se ud. Viste os, hvordan man laver kørselsregnskab. Og fortalte os, hvordan vi skulle ordne de forskellige bilag i mapper, så han kunne lave regnskaberne for os.
 
Vi fik svar på alle vores spørgsmål om, hvordan vi skulle forholde os til myndighederne. Og det gav ro i maven omkring et område af forretningen, vi som sagt ikke vidste noget om – og som vi stadig ikke ved forfærdelig meget om.
 
Siden har vi stiftet flere selskaber og fundet en bogfører, der kan holde styr på vores bilag. Og jeg taler i hvert fald med min revisor en gang om måneden. Det betyder, at jeg kan koncentrere mi g om de studerende på skolen, og at Anna Iben kan koncentrere sig om patienterne i klinikken.
 
Revisoren gør det, han er bedst til, og vi gør det, vi er bedst til. Det bør du også gøre.

Revisoren tjener sin egen løn

Jeg ved, at du som nyuddannet har mange spørgsmål, der forstyrrer dig. Stort set hver gang jeg underviser i klinikdrift – både på Heilpraktikerskolen og på andre skoler – får jeg en del regnskabstekniske spørgsmål. Spørgsmål, der efter min mening fylder alt for meget hos dem, der stiller dem. Jeg kan da også kun sjældent svare fyldestgørende på spørgsmål om regnskaber, lønsum osv. Jeg har heller ingen ambitioner om at lære det. Det er revisorens opgave. Og det er helt tosset, hvis du ikke kommer i gang med klinikken, fordi du tror, du selv skal finde ud af det med regnskaberne.
 
Og jo, du har råd til at betale for professionel hjælp. Faktisk har du ikke råd til at lade være. Jeg forstår udmærket, at du helst ikke vil bruge penge, før du har tjent nogen. Det er fornuftigt at være omhyggelig med dine udgifter – også når du senere begynder at få en indtægt. Men du må ikke spare revisoren væk – medmindre, du selv har evner inden for regnskaber og den slags. Vores nuværende revisor har rådet os fra mange uhensigtsmæssige beslutninger. Og han har tjent sin egent løn hjem mange gange – alene på de penge, han har sparet for os.
 
Ofte skal du endda ikke engang have penge op ad lommen med det samme. Det indledende møde med revisoren er tit en del af den samlede regnskabspakke. Men om du så skal betale 1.000 kr. eller mere for at få svar på dine spørgsmål omkring opstart, så er det alle pengene værd. Desuden har du jo tjent investeringen hjem allerede efter 1-2 betalende klienter.
 
Og det er netop sammen med dine klienter, du først og fremmest skal bruge din tid. Det er jo derfor, du er behandler, ikke? Det er, når du behandler – og kun når du behandler – at du tjener den løn, der gør, at du kan blive ved at hjælpe mange år frem i tiden. Og det er vel det, det hele handler om, ikke?
 
Har du en god revisor, der kender vores branche? Så giv gerne ham eller hende en anbefaling i en kommentar herunder. Det er til gavn for os alle.
 
 
 
 

Læs også:

 

 

 

Gratis guide

"3 sikre strategier til flere kunder i klinikken". 
 
Få guiden, og meld dig til Terapeutforums nyhedsbrev. Så går du ikke glip af et eneste guldkorn.
 
 
Vær med i Terapeutforum her
 
 
 

Kursus i klinikdrift?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terapeutforum - en del af Nordic College of Natural Medicine