Klinikdrift / Du skal ikke hjælpe alle

Derfor skal du ikke hjælpe alle - men i stedet fokusere på én målgruppe og ét speciale

Af Jesper Hollensberg

 
Målgruppe for patienter i klinikken
Jeg ved det godt. Du er sandsynligvis uddannet inden for én eller flere terapi- eller behandlingsformer. Med disse redskaber i bagagen har du i princippet lært, at du kan behandle enhver form for sygdom og lidelse.

Det er jo netop styrken ved den alternative behandling – at vi behandler mennesker med lidelser – ikke bare lidelsen selv. I teorien er du uddannet til at behandle alt og alle – stort set uanset, hvilke problemer, de kommer med. Det er egentlig lidt skræmmende, ikke? Og et stort ansvar, synes du måske.

Det synes jeg i hvert fald. Men prøv engang at kigge på det etablerede system. Lægerne har fået en længere uddannelse end de fleste holistiske behandlere. Alligevel specialiserer man sig også her i forskellige områder: øjensygdomme, gigtsygdomme, mave-tarmlidelser osv. Og man specialiserer sig i forskellige målgrupper: børneafdelinger, fødselsafdelinger, ældrepleje, etc.

Hvis du har set eller hørt mig undervise, ved du, at det er en af mine helt store kæpheste. Der er så ufatteligt mange gode grunde til, at du også skal finde dit speciale og din målgruppe, at jeg kunne skrive en helt bog om det. (Og det gør jeg måske også en dag :-))

I denne artikel vil jeg komme ind på de fire væsentligste grunde til, at du skal specialisere dig. Her kommer den første.

1. Du bliver hurtigere fagligt dygtig til dit område

Jeg tør næsten sætte penge på, at en af dine største bekymringer som ny behandler er: ”Hvad nu, hvis der kommer en person ind i klinikken, jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre ved?”

Det er i hvert fald dét, jeg igen og igen hører fra studerende, nyuddannede og egentlig også mere erfarne kolleger i branchen.

Der er flere redskaber, du kan bruge til at håndtere den situation. Blandt andet er det vigtigt, at du har en metode eller procedure, som du altid følger – stort set ligegyldigt, hvad dine klienter kommer med. Det giver tryghed for både dig og klienten, når du altid følger det samme system og altid stiller stort set de samme grundspørgsmål.

Men derfor kan der jo stadig komme nogen i klinikken med en lidelse, du aldrig har hørt om.

Det vil ske – før eller siden. Og det er en ærlig sag. Selv den mest erfarne kan ikke vide det hele.

Et speciale giver selvtillid

Lad os nu sige, at du har besluttet dig for kun at ville arbejde med fx inflammatoriske tarmsygdomme. Når du først har sat dig grundigt ind i det emne, er det ret sandsynligt, at uanset hvilken inflammatorisk tarmsygdom, en klient måtte komme med i din klinik, så har du på forhånd en vis idé om, hvad du vil gøre ved vedkommende.

Det er meget lettere og hurtigere for dig at sætte dig ind i – og endda blive rigtig god til – et begrænset emne, end det er at skulle have et overblik over stort set samtlige lidelser på denne jord. Derfor bliver du også meget hurtigere rigtig skrap og dygtig til det ene område, du vælger at specialisere dig i.

Det giver faglig selvtillid og selvsikkerhed.

Det er vel egentlig også i dine klienters tjeneste. Jo dygtigere, du er, jo bedre kan du hjælpe. Det giver raske og tilfredse klienter – og et godt ry til både dig selv og hele behandlerbranchen.

Vi er på vej mod den anden gode grund til, at du skal specialisere dig.


2. Du står tydeligere og mere synligt blandt dine kolleger

Indrømmet, der er rigtig mange behandlere og terapeuter på markedet. Jeg bliver ofte spurgt, om der overhovedet er plads til flere behandlere i Danmark. Mit svar er et rungende ja. Og det siger jeg ikke kun fordi, jeg bl.a. lever af at uddanne behandlere på Heilpraktikerskolen.

Nu bliver det måske lidt politisk. Men der har aldrig været flere syge mennesker i vores del af verden. Samtidigt lever vi længere og længere. Og det etablerede behandlingssystem bliver ringere og ringere. Så er det sagt – det er min mening (med al respekt for, at vi selvfølgelig har brug for det etablerede system, der hvor det har sin berettigelse).

Med alle de behandlere, der findes, skulle man også tro, det var let for almindelige mennesker at få hjælp. Men det er det slet ikke. Langt de fleste behandlere ”reklamerer” nemlig med den uddannelse, de har, og de behandlingsformer, de tilbyder: ”Hos mig kan du få kostvejledning, zoneterapi og behandling med homøopati”.

Men det hjælper jo ikke det menneske, som måske slet ikke kender til alternativ behandling og måske først lige er begyndt at lede efter alternativer til det etablerede sundhedsvæsen.

”Hvor er den ekspert, der kan hjælpe med mit problem?”

Jeg bliver så godt som hver uge kontaktet af syge mennesker, som spørger mig, hvor de kan få hjælp til den og den lidelse. Eksempelvis: ”Hvem kan hjælpe mig med min gigt?” Folk har ingen anelse om, hvilken form for behandling, der fx virker mod gigt. Langt de fleste er også fuldstændigt ligeglade med, hvilken behandlingsform, du tilbyder! Så længe du kan hjælpe dem til at få det bedre.

Jeg gør mig altid umage for at sende folk til en behandler, hvor jeg tror, de får en god oplevelse. (Det er jo også min egen troværdighed, der står på spil.) Jeg spørger altid mig selv: Hvem er ekspert eller har rigtig meget erfaring inden for dette område? Desværre kan jeg endnu ikke få øje på ret mange eksperter inden for vores branche – selv om jeg naturligvis har et hav af dygtige behandlere i mit netværk.

Hvis du derfor præsenterer dig selv som gigteksperten, har du gjort det meget lettere for mig at henvise dem, der har gigt. Du bliver også meget lettere at finde for dem, der selv leder efter hjælp til gigt.

Og når jeg siger ”leder efter hjælp”, mener jeg det helt lavpraktisk. Hvad er det, vi alle sammen gør som det første, når vi har brug for noget? Vi søger på Google, ikke? Og hvis du søger på gigt, får du sider, der handler om gigt. Hvis du behandler gigt, er det derfor gigt, din hjemmeside skal handle om – ikke zoneterapi, akupunktur, kraniosakralterapi, heilpraktik, eller hvad du nu er uddannet i!

Hvem vil du selv helst hjælpes af?

Spørg også dig selv, hvem du helst vil have hjælp af til dine helbredsudfordringer. En dygtig terapeut, der kan behandle enhver form for lidelse? Eller eksperten, der i de sidste 10 år har fordybet sig i det ene område, du har problemer med? Jeg tror, du forstår, hvad jeg mener …

Som du kan se, er det meget lettere for dig at forklare, hvad du laver, når du er specialist. Og vi er hermed på vej mod den tredje gode grund til, at du skal gøre dig selv til en ekspert med en veldefineret målgruppe.


3. Det bliver lettere at forstå, hvad man som klient får hos dig

Dette punkt ligger i helt naturlig forlængelse af det forrige. I det øjeblik, du har valgt dit speciale, bliver det også lettere for dine kommende klienter at forstå, hvad du kan hjælpe dem med. Du behøver derfor ikke længere at bruge så mange kræfter på at forklare, hvordan din behandlingsform virker, og hvordan din teknik fx ved at stimulere kroppens selvhelbredende mekanismer kan hjælpe folk til et bedre helbred.

Du kan i stedet nøjes med at sige:

”Jeg behandler gigtlidelser”.

Tal til din målgruppe, så de føler sig mødt

Selvom du har valgt et speciale, er du ikke helt færdig. Du skal turde fokusere endnu skarpere. Din målgruppe er ikke alle mennesker, der har den lidelse, du har specialiseret dig i. Det er en bestemt gruppe af mennesker: børn, mænd, kvinder, teenagere, ældre. Eller endnu mere specialiseret: kvinder i overgangsalderen, mandlige elitesportsudøvere, babyer, kvindelige topchefer sidst i 30’erne, eller hvad ved jeg.

Hvorfor det? Fordi, vi alle sammen leder efter nogen, der forstår os. Og en stor stærk mand, der aldrig før har prøvet alternativ behandling, føler sig altså ikke forstået på en pink hjemmeside med en masse blomsterbilleder.

Når du ved, hvem dine klienter er, kan du begynde at tilpasse dit PR-materiale, din hjemmeside, din klinik osv., så du også taler til målgruppen med det rigtige sprog, de rigtige billeder, farver, indretning osv.

Jo mere præcis, du kan være, jo mere vil din målgruppe føle sig hørt og mødt med deres problemer. Du vil være godt på vej mod at etablere den tillid, det kræver at vælge dig som behandler. Og alle inden for din målgruppe vil vælge dig fremfor enhver anden behandler, som ikke har det samme fokus.

Men det er ikke alene godt for dine klienter, at du fokuserer på ét speciale. Det er også en kæmpe fordel for dig selv. Her kommer den sidste og måske vigtigste grund til at fokusere dit arbejde i klinikken.


4. Din hverdag i klinikken bliver enklere

Det siger sig selv: I den første periode, efter du har åbnet din klinik, er det en god idé at afsætte lidt ekstra tid til at læse op på lektien. Det er nu, du for alvor skal omsætte teori til praksis. Og du har sikkert brug for jævnligt at få genopfrisket en del detaljer – ikke mindst inden for patologien.

I den forbindelse kan du nedbringe både bekymringer og arbejdsbyrde ved på forhånd at spørge folk, hvad deres problemer er, og hvilke lidelser de gerne vil have hjælp til, når de kommer i klinikken. Mange kolleger har god erfaring med at sende et spørgeskema til deres klienter, når de booker tid første gang. På den måde har du god tid til at sætte dig ind i problematikkerne, så du kan være til stede, når vedkommende fortæller sin historie i klinikken.

På samme måde har du sikkert brug for at tjekke op på de sidste detaljer, når dagen er gået, så du kan give dine klienter den bedst mulige behandling, evt. med en opfølgning, hvis der er brug for det.

Hvis du behandler enhver form for lidelse i din klinik, kan der gå rigtig mange år, inden du er så erfaren, at du både har arbejdet med alle væsentlige problemstillinger og ikke mindst kan huske alle detaljer omkring dem. Også fordi, du må regne med stadig at skulle sætte dig ind i alle de nye undersøgelser, metoder osv., der kommer frem.

Har du derimod specialiseret dig i ét særligt område, får du ret hurtigt den fornødne erfaring. Der bliver mindre og mindre, du skal læse op på. I løbet af ret kort tid kan du faktisk nøjes med alene at sætte dig ind i det nye inden for dit felt.

Du kan stadig hjælpe andre

Jeg siger ikke, at du skal afvise alle dem, der kommer med lidelser, du ikke har specialiseret dig i. Men det virker nu meget troværdigt og tillidsvækkende, hvis du i stedet henviser til kolleger, der har mere erfaring inden for andre områder. Hvis du alligevel tager en klient ind med et problem, der ikke er dit speciale, kan du med ro i maven sige det, som det er, og at du kan have brug for at sætte dig lidt ind dette område. Det er ærlig snak, som folk kan forholde sig til.

Kan du mærke, hvilken lettelse det er? Du skal ikke længere være et stort omvandrende helbredsleksikon, der har svar på ethvert spørgsmål om enhver sygdom eller lidelse.

Det siger sig selv, at din hverdag i klinikken på den måde bliver meget enklere. Du har overskud til at fokusere din energi på dine klienter. Du kan holde fri, når du holder fri. Og du kan slappe af og lade op, så du kan blive ved med at behandle og hjælpe mange år frem i tiden.

Hvad er dit speciale og din målgruppe?
 
 
 

Læs også:

 

 

 

Gratis guide

"3 sikre strategier til flere kunder i klinikken". 
 
Få guiden, og meld dig til Terapeutforums nyhedsbrev. Så går du ikke glip af et eneste guldkorn.
 
 
Vær med i Terapeutforum her
 
 
 

Kursus i klinikdrift?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terapeutforum - en del af Nordic College of Natural Medicine